סימונים ומספרים על גבי הבקבוקים - כל מה שחשוב לדעת!

בקבוקי פלסטיק הם אחד המוצרים הכי נפוצים ומזהמים על פני כדור הארץ.

יחד עם שקיות פלסטיק, קשיות, אין טיול בטבע שבו לא נתקלים בבקבוק או קשית או שקיות זרוקות.

אף על פי שקיימות המון חברות שמתעסקות במחזור שלהם, עדיין לא הבין האדם עד כמה בקבוק פלסטיק זרוק פוגע הן בטבע והן בסביבה ככלל.

כל מוצר פלסטיק חייב להיות מסומן  או על גבו או על גבי האריזה בדיוק מאיזה חומר הוא עשוי. 

כפי שידוע לנו יש הרבה מאוד סוגי פלסטיק ולכל אחד תכונות משלו, ולכן מאוד חשוב ברגע המחזור למיין אותם לפי סוגים.

הסימון על גבי המוצר נעשה ברגע הייצור שלו. מדובר בסמלים מוסכמים ובינלאומיים המורכבים מאותיות ומספרים.

מספרים וסימונים על גבי מוצרים פלסטים


סמלים מודפסים על בקבוקי פלסטיק - מה הפירוד שלהם?

 

1 PETE או PET
הוא החומר הנפוץ ביותר בייצור אריזות מזון.

ניתן למצוא אותו בבקבוקי רטבים, אריזות יוגורט, אריזות גבינות, בקבוקי פלסטיק ועוד.

מדובר בחומר חד פעמי, לא מומלץ כלל לנסות לנקות או לחטא אותו. כל שריטה שנעשה בחומר עלולה לפלוט חומרים רעילים.


2 HDPE או HDP

תכונותיו של הפלסטיק HDP דומות לתכונותיו של ה PET. הוא קצת יותר יציב וקשה ולכן ניתן למצוא אותו בבקבוקי כימיקלים, בקבוקי חלב, שמנים, קשיות וצעצועים.

מומחים רבים ממליצים על השימוש בו על פני  PETE כשבוחרים בקבוק שתייה כיוון שהוא אינו משחרר כימיקלים.


3 PVF או 3V

חומר רך וגמיש מאוד, ניתן למצוא אותו בעיקר בניילון נצמד ובשקיות.

הוא מוגדר כחומר מסוכן כיוון שמכיל כמות לא קטנה של רעלים הפוגעים בבריאות האדם.


4 LDPE

חומר זה לא משמש בייצור בקבוקי שתייה.

כמות הכימיקלים הרעילים שהוא מכיל יכולה להדאיג את כל אחד ואחת מאיתנו, עם זאת הרבה פעמים מוצאים אותו באריזות מזון או שקיות.


5 PP

את החומר הזה מוציאים לרוב בגביעי יוגורט או מעדנים. צבעו לבן/ שקוף חלבי והוא מוגדר לשימוש בטוח באופן יחסי.

שמו המלא הינו פוליפרופילן ומעבר לתחום המזון הוא משמש גם בייצור ציוד משרדי, ציוד רפואי, עטיפות ועוד.

תכונותיו המרשימות (קשה, עמיד, קל משקל, לא רעיל) הופכות אותו לחומר מושלם לבקבוקי שתייה.


6 PS

חומר מסוכן מאוד כאשר הוא מתחמם, אז הוא משחרר הרבה מאוד כימיקלים רעילים ופוגענים.

הפוליסטירן (זה הוא השם המלא שלו) הוא חומר זול וקל לשימוש, מייצרים ממנו כוסות חד פעמיות ואריזות מזון.

גרסה נוספת של אותו חומר (כאשר הוא מוקצף) מוכר בשם קלקר, אחד החומרים שהכי מזהמים את הסביבה.


7 PC OTHER

מדובר בחומר מאוד מסוכן הפולט רעלים המזיקים לבריאותנו.

הרבה פעמים מוצאים אותו בבקבוקי שתייה קשיחים, מומלץ ורצוי להתרחק ממנו!

 סימון מחזור

אומנם אנחנו חייבים להסתכל על המרכיבים של המוצר אך סמל המחזור הוא גם חשוב מאוד בעת בחירה.

הסמל הזה, מורכב משלושה חצים עוקבים אחד את השני, מראה לנו שהחומר ניתן למחזור. 

טעות נפוצה היא לחשוב שהמוצר עשוי מחומרים ממוחזרים, אך משמעות החצים היא התהליך המעגלי של המוצר: ייצור - שימוש - איסוף ומיון למחזור ויצור מחדש.

פלסטיק ללא סימון - לא עלינו!

ללא ספק פלסטיק ללא סימון הוא הכי מסוכן. המרכיבים שלו לא ידועים לעומק ובטח שלא מקום ייצורם. 

יש להימנע משימוש במוצרי פלסטיק ללא סימון!

מה זה BPA ולמה כל כך חשוב?

BPA (בשם המלא ביספינול A) הינו חומר רעיל ומסרטן המשמש בין היתר בייצור בקבוקי שתייה וקופסאות פלסטיק מפוליקרבונט. 

תוספת של BPA לפוליקרבונט עוזר לייצר מוצרים פלסטיים שקופים, חזקים ועמידים יותר.

אם כי קיימים חוקים במדינות רבות האוסרים על שימוש בחומר זה בייצור בקבוקי תינוקות ובעוד מוצרי פלסטיק שונים, היצרנים מצאו את הדרך "לעקוף את החוק" וקראו לאותו חומר (או מאוד דומה לו) בשמות אחרים כגון ביספינול F,  ביספינול B, ביספינול S.

סימון BPA FREE - האם הוא נכון ואמין?

הסימון "ללא ביספינול A" או "BPA FREE"  מבטיח למשתמש רק דבר אחד: המוצר לא מכיל את החומר הזה. 

אבל אנו חייבים להבין שבמקומו היצרנים השתמשו בחומרים אחרים מאוד דומים לו, לדוגמא BPF, BPB, BPS 

החומרים הללו הם גרסה שונה ודומה של אותו ביספינול A עם שמות אחרים, אך נחשבים כתקינים ולכן ניתן לסמן את המוצרים שמכילים אותם כ"ללא ביספינול A", נושא זה נתון למחלוקות רבות.

פלסטיק במגע עם מזון

מדובר בתחום מאוד רגיש מכיוון שבריאות האדם היא נושא מאוד משמעותי ולו השלכות רבות על חיינו. 

בכל מדינה ומדינה ישנן תקנות נוקשות על הנושא שכל יצרן חייב להכיר ולעמוד בהם.

תקן ישראלי הנוגע לתחום המזון במגע עם פלסטיק:

תקן מספר 5113, תקן זה מחייב בדיקה כימית של נדידה כללית של ביספנול A וחומרים נוספים אחרים במוצרים פלסטיים, הבאים במגע עם מזון או משקאות. תקן זה תואם את התקנות הקיימות באירופה ובארצות הברית.

הידעתם שכלים חד פעמיים מסרטנים?

כלים פלסטים חד פעמי מסרטנים

כלים חד"פ - זה כבר לא באופנה!

ישראל מדורגת במקום הראשון והמפוקפק בעולם בשימוש בכלים חד פעמיים. 

אם זה אינו נשמע גרוע מספיק, אז ישראל גם מדורגת במקום הראשון בייצור אותם פלסטיקים כה מזהמים.

ברגע שכלים חד פעמיים הוצגו לראשונה, הם הפכו במהירות למוצרים הכי שימושיים בבית.

אנשים התרגלו לשתות את הקפה שלהם בכוס פלסטיק (כפולה כדי לא לקבל כוויות מהחום), ארוחות משפחתיות ואירועים התמלאו בסכו"ם וצלחות מפלסטיק.

מדובר בשילוב מנצח של חומר זול מאוד והנוחות שהוא מעניק למשתמש שלא צריך להטריח את עצמו בשטיפה, ייבוש, סידור וכו'.

אבל למה זה כל כך גרוע?

קודם כל כי פלסטיק אינו חומר מתכלה ופוגע קשות בסביבה.

דבר שני הסיבה שבגללה הכלים זולים היא החומר שממנו הם עשויים.

ברובו המוחלט מדובר בפלסטיק מסוכן ביותר לבריאות, חומר זול מאוד ללא תקנים, תהליכי ייצור לא מפוקחים והפרשות רעלים מזהמים ומסרטנים המגיעים למזון (או השתייה) עימו בא במגע וכמובן פוגע בבריאות האדם שמשתמש בו.

כלים פלסטיים מרעילים את האוכל שלנו!

לא משנה כמה נשטוף את הירקות או נקפיד על ניקיון, בסופו של דבר אם נגיש את האוכל שלנו על כלי פלסטיק נקבל ממנו את כל הרעלים.

הרבה מאוד כימיקלים מעורבים בייצור כלי פלסטיק. החומרים הללו מאפשרים ייצור קל יותר תוך כדי מתן תכונות נוספות לאותו פלסטיק ממנו מייצרים - שקיפות, חוזק, גמישות ועוד.

כשאנו מגישים אוכל בכלי פלסטיק למעשה אנו בונים גשר שבאמצעותו כל הרעלים המסוכנים עוברים אלינו לגוף.

איך אפשר להגן על עצמנו מחומרים כל כך מסוכנים?

התשובה היא פשוטה - להפחית את צריכת הפלסטיק שלנו!

- קודם כל להעדיף כלי זכוכית על כלי פלסטיק, מעבר לנקיים יותר הם גם מסוכנים פחות לבריאות ורב פעמים.

- חשוב מאוד להקפיד להסתכל על המוצרים שאנו רוכשים וכמובן על אריזתם, להעדיף לרכוש מוצרים העושים שימוש בפחות אריזות, בדגש על אריזות פלסטיק.

- לא מחממים פלסטיק כלל! אם בכוונתנו לחמם אוכל במיקרו אנו חייבים להוציא אותו לצלחת או כלי זכוכית ורק אז לחמם אותו

- מפסיקים להשתמש בכלים חד פעמיים. הם אמנם נוחים, אך בו זמנית מרעלים אותנו ופוגעים קשות בסביבה!

יש אור בקצה המנהרה?

המגמה מראה שהמודעות עולה ויותר ויותר אנשים מגיעים להבנה עד כמה נושא הפלסטיק חשוב בימינו.

הרבה מאוד ארגונים, משרדים, חברות ועיריות הוציאו מכלל שימוש כלים חד פעמיים, הן מעדיפות להשקיע במדיח כלים, ספלים, צלחות וכוסות מזכוכית כמו גם סכו"ם רב פעמי ממתכת. 

מוסדות חינוך כמו בתי ספר וגני ילדים הצטרפו למאבק והתחילו להגיש מזון ושתייה לילדים בכלים רב פעמיים אשר מזהמים הרבה פחות וכמובן שאינם פוגעים בבריאות.

מתי מומלץ להחליף בקבוק מים? התשובה מפתיעה!

בדומה למכשיר הסלולרי, בקבוק המים הפך להיות חלק מהציוד הבסיסי אותו אנו לוקחים כשיוצאים מהבית.

בקיץ אנו חייבים להצטייד בו בגלל הטמפרטורות הגבוהות והסכנה של התייבשות ובחורף אמנם אנו לא מוכרחים אך לוקחים אותו בכל זאת מתוקף ההרגל.

עקב השימוש היומיומי, 90% מהאנשים ממלאים שוב ושוב את אותו בקבוק הפלסטיק מבלי לחשוב או לדעת על הסכנות שהרגל מייצר.

בקבוק פלסטיק שכבר היה בשימוש מסוכן לבריאות ועלול לגרום לנו מחלות קשות.

הבקבוקים מפרישים חומרים רעילים ומסרטנים שמהר מאוד עוברים אל המים שאחר כך אנו שותים.

ההמלצה של חברות המים המינרלים היא שלא למלא את הבקבוק ושמיד עם סיומו להשליך אותו למתקן המחזור הקרוב אלינו.

חברות אלו אפילו ממליצות לא לשתות מאותם בקבוקים אם היו היו בחשיפת יתר בשמש או התחממו מכל סיבה שהיא.

אז בקבוק מים מחליפים כל פעם שהוא נגמר, לא ממלאים ואף מקפידים לשמור אותו במקום וטמפרטורה נכונים.

בקבוקי שתייה מזכוכית - ללא ספק האפשרות הטובה ביותר!

כשמחפשים את החומר האולטימטיבי לאחסון מזון או שתייה ללא ספק זכוכית לוקחת את המקום המועדף ביותר.

חומר זה אינו מפריש כלל חומרים בטמפרטורות גבוהות או בטמפרטורות נמוכות.

נכון שמדובר בחומר הרבה יותר קשה לעיבוד, הרבה יותר כבד מפלסטיק אך קל יותר למחזור וכמובן מותר לשימוש חוזר לאחר שטיפה.

הבקבוק הירוק של נביעות - הפרויקט השאפתני ביותר!

כאחת החברות המובילות בתחום המים המינרליים בישראל, נביעות השיקה לאחרונה את הבקבוק הירוק שלהם.

הבקבוק הירוק הינו טרנדי ומאוד משמעותי לסביבה ולאדם כיוון שמדובר בבקבוק פלסטיק המיוצר מ50% חומר ממוחזר, וכמובן שהוא ניתן למחזור.

צוות מומחים של חברת נביעות הצליח לפתח טכנולוגיות מחזור וייצור בפלסטיק מתקדמות מאוד, תוך כדי הפחתת המדרך הפחמני, וצמצום השימוש במשאבי הטבע.

כוונות החברה הן שעד שנת 2027 כלל כלי המשקה מפלסטיק אותם הם מייצרים ייצורו מ-100% חומרים ממוחזרים.

מטרה זו תשנה את פניה של הסביבה והטבע, אלפי טונות של פלסטיק יימוחזרו וכך מיליוני בקבוקי פלסטיק ייחסכו בכל יום.

הבקבוק הירוק של נבעיות

סימון בקבוקי מים עם תג שם רב פעמי

לאחר שהכרנו את כל הסימונים והמרכיבים שקיימים בבקבוקי הפלסטיק רצוי גם לדעת מה עוד אנחנו יכולים לעשות כדי לתרום לסביבה וגם לבריאות שלנו.

לאחר שהכרנו את כל הסימונים והמרכיבים שקיימים בבקבוקי הפלסטיק רצוי גם לדעת מה עוד אנחנו יכולים לעשות כדי לתרום לסביבה וגם לבריאות שלנו.

בראש ובראשונה אנו חייבים להפחית את כמות הפלסטיק שבה אנו משתמשים/ צורכים. אפשר לעשות זאת על ידי שימוש בכלי זכוכית, קרמיקה או חרסינה. 

בקבוק המים איתו אנו מסתובבים לא חייב להיות מפלסטיק. נכון להיום ישנם בקבוקים רב פעמיים מזכוכית, נוחים וקלים לשימוש. כמו כן גם בקבוק ממתכת אל חלד יכול להיות פתרון מעולה!

במידה ורכשנו מוצר ארוז בפלסטיק אנו חייבים לשים לב לפרטים הקטנים כגון סוג החומר. ייתכן ויהיה כדאי להוציא את המוצר מאותה אריזת פלסטיק ולהעבירו לאריזה "בריאה יותר" בהקדם האפשרי.

כאשר אנו רוכשים מוצר הארוז באריזות פלסטיק כדאי שנעדיף תמיד חברות העושות שימוש בפחות אריזות פלסטיק.

נכון להיום מפוזרים בכל רחבי המדינה עשרות אלפי מתקנים לאיסוף פלסטיק למחזור. חובתנו להביא את המוצרים לאותם מתקנים על מנת שגורמים מתאימים ייטפלו בהם. רוב הסיכויים שאותם פלסטיקים שאנו משליכים יחזרו אלנו בתור ספוג, משטח רך בגינה השכונתית, פח זבל או מוצרים פלסטיים אחרים.

חובתנו להצטייד בכל טיול בטבע בשקית אשפה על מנת לאסוף פסולת שאחרים (אחראים פחות) השליכו בסביבה. תרומה קטנה כזו יכולה להתבטא באוויר פחות מזוהם ורעיל וכמובן בטיול כיפי ונעים יותר!

    השאר הודעה

    כל ההודעות מאובחנות לפני הפרסום.