תוויות מזון וסימון תזונתי
מה הוא סימון תזונתי ומה מטרתו?
סימון תזונתי או כמו שמוגדר על ידי משרד הבריאות "תעודת הזהות של המוצר" הינו כל מידע עבור אותו מוצר מזון.
הרעיון מאחורי הסימון הוא להעניק לצרכן מידע רב על כל המוצרים וכך לאפשר לו בחירה מושכלת תוך כדי התחשבות בנתונים התזונתיים והבריאותיים.
את הערכים התזונתיים ניתן למצוא על גבי האריזה של המוצרים בטבלה מסודרת:
אנרגיה או קלוריות
פחממות
סוכר
שומן
חלבונים
נתרן (מלח)
לרוב הם מחושבים לפי הכמות המצויה ב 100 גרם של אותו פריט מזון.
תוויות המזון - למה צריך לשים לב אליהן? כל מה שחשוב לדעת.
תוויות המזון הן הדרך הטובה ביותר לבחון את המוצר אותו אנחנו רוכשים.
על גבי אריזתו חייבים להופיע כל הפרטים התזונתיים של אותו מוצר גם אם הן לא לטובתו של היצרן.
לצערינו יצרנים רבים מצאו דרכים שונות לגרום לנו להבין שהמוצר בריא כשההפך הוא הנכון.
איך עשו את זה? ציינו פרטים בריאים הנמצאים בכמויות קטנות של פריט המזון, שינו את שמות הרכיבים לשמות לא מוכרים, הדגישו פרטים חיוביים על מנת לגרום לנו להתעלם מאלו שלא מחמיאים למוצר.
אם זאת, חוק המזון החדש יצא לדרך, ועכשיו ברור לנו יותר מתמיד מה אנו קונים וכמה המזון שלנו בריא.
תקן ישראלי 1145
התקן 1145 מתייחס לכל סוגי המזון הארוזים מראש, ומגדיר מהם מרכיבי המזון שנדרשים בכדי לעמוד בצו של הגנת הצרכן.
נותרו מחוץ לתקן ירקות ופירות טריים אשר לא נדרשים לעמידה בתקן זה.
לפרטי התקן המלאים ניתן ללחוץ כאן
החוק החדש שמחייב סימון תזונתי לעסקי מזון
החוק החדש לסימון תזונתי של מזון העומד למכירה, אושר בחודש דצמבר 2017 ונכנס לתוקף ב 1.1.2020
ובכך הן מזון המיוצר בארץ והן מזון מיובא מחויב בסימון תזונתי על פי תקנות משרד הבריאות.
מה קורה אם לא מסמנים את המוצרים? מערך כבד של סנקציות משפטיות מוכן ומכוון אל אותם ייצרנים ויבואנים אשר יחליטו לא לסמן את המוצרים כנדרש.
מה החוק קובע ואיזה סימונים חייבים להופיע על גבי האריזה?
חוק סימון המוצרים החדש קובע, שבכל מוצר מזון המכיל כמות גבוהה של שומן, סוכר או נתרן יופיעו על גבי אריזתו סמלים אדומים מיוחדים המתריאים על כך.
סימונים אלו - שכבר פועלים במדינות רבות בעולם - יעזרו לקונים לבחון את המוצרים שהוא רוכש וכך להבדיל בין מוצר בריא למוצר פחות בריא.
מעבר לסימונים הבולטים, אותם יצרנים או יבואנים מחויבים לסמן על האריזה פרטים כגון:
שם המוצר
פרטי הייצרן או פרטי היבואן
מוצר מיובא יסומן גם בארץ הייצור.
רשימת רכיבי המזון
תאריך ייצור ותאריך תפוגה.
הוראות אחסון והוראות שימוש.
מידע לגבי אישורי כשרות של אותו מוצר.
מה הפירוש של המדבקות האדומות ואיך הן נראות?
מדבקות אדומות לסימון מוצרי מזון
אז איזה מוצרי מזון מחוייבים במדבקות אדומות?
החוק פועל בשתי פעימות.
פעימה ראשונה נכנסה לתוקף ב 1.1.2020 ומחייבת ייצרנים ויבואנים לסמן כל מזון שעובר על התקנון במדבקה אדומה.
תקנון המדבקה האדומה - פעימה ראשונה:
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-500 מיליגרם נתרן (מלח).
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-13.5 גרם סוכר.
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-5 גרם שומן רווי.
פעימה שנייה נכנסה לתוקף ב 1.1.2021 ויחד איתה ייצרנים ויבואנים של מזון חוייבו לסמן עם מדבקות אדומות מוצרים שלא עומדים בתקנון.
תקנון המדבקות האדומות - פעימה שנייה:
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-400 מיליגרם נתרן (מלח).
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-10 גרם סוכר.
חובה לסמן מוצרי מזון שעל כל 100 גרם מכילים יותר מ-4 גרם שומן רווי.
מה קורה למוצר שמסומן על - ידי שלוש מדבקות אדומות? הסיוט של כל ייצרן!
הסימון החדש של משרד הבריאות על גבי מוצרים מזון הוא פתרון יצירתי מאוד שעוזר בעיקר לצרכן.
המדבקות האדומות בולטות וממוקמות היטב על גבי האריזה בכדי להתריע ולהזהיר את הקונה.
אבל מה קורה למוצר ש"זוכה" בשלוש מדבקות אדומות?
לצערנו, יש לא מעט מוצרים כאלה.
בנתיים החוק אינו מחייב את הייצרן או היבואן לשינוי כלשהו במוצר עצמו מעבר לסימונו.
אך אין ספק שמוצר שמסומן עם שלוש מדבקות אדומות מרתיע ומיתוגו נפגע קשה, וזה מתבטא במכירות.
לכן, מפעלים רבים החליטו לבצע שינויים במתכונים של המוצרים, זאת על מנת להיות מוכנים לקראת שתי הפעימות ולא "לחטוף" מדבקות אדומות.
הסימון הירוק של משרד הבריאות - התווית הכי מבוקשת!
יחד עם כל הסימונים האדומים שנועדו להרתיע את הצרכנים מפני מוצר שאינו בריא, ישנה תווית ירוקה המעידה על מוצר העומד בתקנות משרד הבריאות.
התוויות הירוקות, לצערנו, אינן נפוצות, אך כל יצרן או יבואן שואף לזכות בה.
מדבקה ירושה לסימון מוצרי מזון
מי זכאי למדבקת תווית ירוקה?
חליטות ותה צמחים ללא תוספות
טחינה גולמית ללא תוספות עד 200 מיליגרם נתרן.
קטניות שלמות, קטניות שבורות וקמחים ללא תוספות, שמכילים עד 200 מיליגרם נתרן.
שמנים צמחיים ללא תוספות - שמן קנולה, אבוקדו, זית, שקדים.
מוצרים על בסיס סויה עד 200 מיליגרם נתרן
משקאות סויה שונים עד 50 מיליגרם נתרן.
מוצרי חלב עד5% שומן, עד 3% שומן רווי ועד 200 מיליגרם נתרן.
** הכמויות מחושבות לפי 100 גרם או מיליליטר של מוצר מזון.
פרטים נוספים ניתן למצוא באתר של משרד הבריאות בלינק הבא:
https://www.health.gov.il/subjects/foodandnutrition/nutrition/documents/green-label.pdf
תקנות סימון לאלרגנים במזון
כל המידע שמופיע על גבי אריזות המוצרים נועד כדי להעביר לצרכנים את כל הפרטים על הרכיבים הקיימים במוצר, הערכים התזונתיים ופרטים על היצרן.
לפעמים ייצרנים משתמשים במרכיבים חלופיים או בעלי שמות לא מוכרים, ואנו הצרכנים לא שמים לב לכך או ואין לנו דרך לדעת האם זה מתאים לנו או לא.
בגלל בעיה זו, המשרד להגנת הצרכן מחייבת את היצרנים ליידע באופן ברור לרוכשים, את מרכיבי המוצר וגם אזהרות על נוכחותם של אלרגנים.
את האזהרות הללו ניתן למצוא גם על ידי סמלים ברורים ומוסכמים, וגם על ידי כיתוב מודגש.
לרוב אזהרות אלו מופיעות באופנים הבאים:
מוצר זה מיוצר על ידי ציוד שבא במגע עם "ביצים" "בוטנים" כו'.
מוצר זה עלול להכיל "גלוטן" או "לקטוז" וכו'.
כל האזהרות הללו נועד גם בכדי להגן על היצרן מפני תלונות ותביעות משפטיות של לקוחות הצרכנים, וכמובן כדי להגן על צרכנים בעלי רגישויות וסכנות בריאותיות שונות.
חשוב להבין כי ישנם ייצרנים שמקפידים מאוד על תהליך הייצור שלהם, ולכן הם מרגישים בטוחים להשתמש באזהרות, תהליך הייצור שלהם מאפשר לומר בוודאות של 100% שהמוצר "לא מכיל…." או שאין כלל נוכחות של "גלוטן" או רכיבים אחרים.
סימון ללא גלוטן
גלוטן הינו חלבון שנמצא באופן טבעי בשעורה, בחיטה, בשיבולת שועל ובשיפון בעיקר.
הגלוטן מוסיף המון תכונות טובות למוצרים כגון עוגות ולחמים, חוזק, מרקם, טעם ועוד.
צריכת גלוטן אצל חולי צליאק יכולה לגרום נזקים בריאותיים קשים כיוון שזוהי מחלה הפוגעת במעי הדק האחראי לספיגת רכיבים תזונתיים חיוניים לגוף האדם.
סימון מוצרי מזון המכילים גלוטן נכנס לתוקף יחד עם תקנות משרד הבריאות בשנת 1996.
תקנות אלו מחייבות יצרנים שונים לסמן על גבי אריזת המוצר את האפשרות לנוכחות גלוטן.
סימון מוצרים "ללא גלוטן" הינה אחריות בלעדית של היצרן שמתחייב, בכל צורה ואופן שהמוצר אינו מכיל כלל גלוטן ומתאים לצריכתם של חולי צליאק ואנשים הרגישים לגלוטן.
יצרן שבחר לסמן את המוצר שלו ב"ללא גלוטן" חייב לעמוד בשלושה תנאים:
1. כל הרכיבים המכילים גלוטן הוחלפו ברכיבים אחרים שאינם מכילים גלוטן כלל.
2. המוצר מכיל פחות מ- 20 חל"מ גלוטן.
3.בתהליך הייצור ננקטו כל הצעדים הדרושים כדי להבטיח לצרכן שהמוצר אינו מכיל גלוטן כלל.
תוויות רב פעמיות לסימון כלי בישול
סימון ללא תוספת סוכר
סימון ללא תוספת סוכר הינו סימון שמבלבל לפעמים את הצרכנים.
חשוב להבין כי תג זה לא אומר שהמוצר אינו מכיל סוכר, אלא שלא הוסיפו סוכר בתהליך הייצור.
לפעמים המרכיבים הם מספיק מתוקים עד כי לא נדרשת תוספת של סוכר ולכן המוצר זוכה לתג זה.
דרך נוספת בה יצרנים שונים משתמשים על מנת לקבל סימון זה, היא הוספת חומרים ממתיקים אחרים שאינם מבוססים על סוכר, אך פועלים בדיוק כמוהו. זאת כמובן פגיעה באמינות היצרן כמו גם פגיעה בצרכן.
חוק סימון מחירים - מה בדיוק אומר החוק?
לפי החוק להגנת הצרכן, סעיף 17, חובתה של כל חנות להציג מחיר על גופו של המוצר העומד למכירה.
כשמדובר במוצרים הנמכרים בתפזורת - כגון ירקות, פירות וכו' - המחיר יכול להופיע בשלט שיעמוד צמוד למדף המוצר.
במידה ויהיה הבדל בין המחירים המוצגים על גופו של המוצר ובין המחירים המופיעים בקופה, הלקוח יחוייב לפי המחיר המופיע על גופו של המוצר. אם החנות תתנגד לכך, יכול הלקוח לתבוע את החנות, ללא כל הוכחות, על נזק של עד 10.000 ש"ח.
כשמדובר על רשתות קמעוניות אשר שטח החנות עולה על 100 מטר רבוע, מוצרים שמגיעים באריזה של מספר יחידות יהיו חייבות להציג את מחיר המוצר הבודד בשלט העומד צמוד למדף המוצר.
לכל התקנות בנוגע לסימון מחירים נא לחצו כאן!
סימון מוצרים הבאים במגע עם מזון
מוצרים הבאים במגע ישיר עם מזון, יחויבו בבדיקות שונות המתבצעות במכון התקנים ו/או במעבדות אחרות הנמצאות ברחבי הארץ.
בדיקות אלו יעניקו למוצר תו אישור לשיווקו או לחלופין ייתנו מידע רב למוכר/ למשווק על רכיבים שעלולים לפגוע בבריאותו של הצרכן.
התקן הישראלי 5113 מתייחס למוצרים פלסטיים הבאים במגע עם מזון או שתייה.
תקן זה קובע באילו חומרים היצרנים יכולים להשתמש, בכדי לייצר את המוצרים הפלסטים שלהם, מוצרים כמו בקבוקי פלסטיק, כלים חד פעמיים ועוד.
מוצרים אשר מקבלים אישור ועונים לדרישות התקן יזכו בסימון מיוחד אותו יכולו לשאת על גביהם וכך ליידע את הצרכן שאכן הם עשויים מחומרים מותרים על פי החוק.
נשמח לשמוע את דעתך