עקרונות בסיסיים של מטבח כשר

מטבחים כשרים דורשים קצת יותר מחשבה מהרגיל הן בתכנון והן בעיצוב.

הדרישות הן רבות ומשונות וכדי לעמוד בהן, על המעצב להבין אותן מראש ולקחת כל פרט בחשבון.

כלים ומוצרי חשמל כפולים, עמדות שטיפה חלביות ובשריות, הפרדות ברורות, אלו הן רק חלק מאותם עקרונות של מטבח כשר כהלכה.

מטבח בשרי חלבי

זו הדרישה הבסיסית במטבח מסוג זה.

הפרדה ברורה לכל עין בין האזור החלבי, לאיזור הבשרי. תוך כדי שמירה על כלי הגשה, סכו"ם, כוסות, סירים מחבתות ועוד.

אותה הפרדה לא חייבת להיות פיזית (חומה) עם כי ישנם בתים שככה היא מעוצבת.

לפעמים מספיק סימון קל ועדין על גבי משטח העבודה או על הקיר בכדי ליצור את אותה החלוקה.

תגיות בשרי חלבי לסימון כלי בישול במטבח

תוויות רב פעמיות לסימון כלי בישול

ארונות אחסון

מטבח כשר דורש מקומות אחסון ייחודים לכל פרט.

סכו"ם וסטים חלביים, סכו"ם וסטים בשריים, כלי חג, כלי מטבח לשבת ועוד.

בדומה למטבחים סטנדרטים גם כאן הכלים השימושיים פחות (כגון כלי מטבח לחגים) יאוחסנו במדפים העליונים, וכלים לשימוש יום- יומי של בני המשפחה יאוחסנו במקומות נגישים יותר.

במטבח כשר הכל כפול!

ככה זה, במטבח דתי כמעט כל הכלים כפולים.

בגדול, האוכל הכשר מתחלק לשניים: אוכל בשרי ואוכל חלבי.

לכל אחד מהם דרושים כלים ייחודיים להכנה שאסור לערבב ביניהם.

גם הסכו"ם הצלחות, המפות, תחתיות לסירים או המחבתות והכוסות צריכים להתאים לאותו סוג האוכל.

מוצרי חשמל כפולים

מטבח מסוג זה דורש מקום לשני תנורים, שני כיורים, שני מדיחים.
המטרה היא אותה מטרה, להפריד בין אוכל חלבי לאוכל בשרי, וכך לשמור על הכשרות.
המשימה אינה פשוטה ועל כן צריך להיות מקוריים עוד בשלב התכנון.

משטחי עבודה מיוחדים

גם הפרט הזה הינו חשוב ביותר.

על מנת לשמור על תקניות הכשרות במטבח, חייבים להשתמש במשטחי עבודה שאינם נשרטים וניתן לנקות אותם בקלות רבה.

היום ישנן חומרים רבים ואין ספור עיצובים העומדים לבחירה.

הנפוץ ביניהם הוא הקוריאן- חומר משולב עם שבבי מינרלים שונים, שרפים וקוורץ. השילוב הזה גורם לקוריאן להיות חומר מאוד עמיד וחזק.

פלטה של שבת, להתחשב במיקום שלה!

עוד מוצר חיוני אשר נדרש בכל מטבח כשר ומצריך תכנון נכון ומראש.
המוצר חייב להיות נגיש במהלך השבת וכן לא להפריע בשאר הימים לתפקודו של המטבח.
לכן מומלץ לקחת אותו בחשבון עוד בשלב התכנון, כך לא יתקבלו הפתעות וכאבי ראש מיותרים שלהם לא ציפיתם.

מטבח כשר קטן - אפשרי לגמרי!

גודל הבתים בערים הגדולות והמאוכלסות ביותר הולך וקטן. בשונה ממקומות אחרים בהם אנשים מצליחים לבנות בתים רבי חדרים בשטחים עצומים, בערים הגדולות הבתים הופכים יותר ויותר קטנים.

גם הסטנדרטים משתנים, 48 מ"ר נחשב בעבר לחדר בגודל רגיל, היום המידה הממוצעת לחדר גודל סטנדרטי היא 12 מ"ר כך גם הסלון ובוודאי שגם איזור הבישול.

יחד עם זאת הדרישות לא השתנו בהרבה ומטבחים כשרים עדין חייבים הפרדה וכלים רבים וכפולים.

יצרניות רבות הבינו את השינוי והתחילו לייצר את אותם מוצרי חשמל בקיבולות שונות. לדוגמא, היום ישנם 3 גדלים שונים של מדיחי כלים (אפילו ישנו דגם קטן במיוחד המתאים לאדם בודד או לזוג).
לפיכך, אם קצת מחשבה, השקעה ופשרות ניתן לקבל מקום כשר כהלכה גם במימדים קטנים יותר.

מטבחון כשר למשרד

במקומות עבודה ומשרדים הנושא מורכב יותר.

אלא אם כן מדובר במקום בו כל העובדים שומרי כשרות, הרי של ניתן לשמור על הכשרות ב-100%.

מקומות עבודה בהם עובדים שלא שומרים ועובדים שכן שומרים על כשרות, הדבר החשוב ביותר הוא האכפתיות כלפי האחר.

אין חוק שמחייב אחד מהצדדים, אבל באופן מוסרי כל אחד מהצדדים חייב להתפשר קצת על מנת לגרום לסביבת עבודה נעימה וחברית. לרוב הפתרון אליו מגיעים הוא להגדיר את המטבחון בעבודה כחלבי או כבשרי בלבד.

סימון כלי מטבח כשרים

מעבר להפרדה הנדרשת כהלכה מומלץ גם לסמן את הכלים בצורה כזו שלא תאפשר מקום לבלבול.

לדוגמא, בצבא אנו רגילים שכלי בישול ואכילה מסומנים בכחול הם לשימוש חלבי ואלו שסומנו באדום מיועדים לאוכל בשרי.

ומה לגבי כלי הפרווה?

לרוב אין צורך בשימוש אבל אם כן הצבע שנבחר הוא הירוק.

פתרונות סימון

תוויות סיליקון למטבח

מדובר בדרך סימון רב פעמית. התגיות צבעוניות ועמידות במים ובטמפרטורות גבוהות.

ניתן להעביר אותם מכלי לכלי וכך לעשות שימוש חוזר.

ישנן אפשרויות רבות וקיימת אפשרות להתאים תווית לכל כלי. ההמלצה היא לקחת סט של תוויות שיתאימו לכל החפצים.

תג סיליקון רב פעמי לסימון כלי בישול כשרים בכל מטבח

פתרון רב פעמי לסימון כלי בישול

מדבקות לזיהוי

מבחר רחב של מדבקות בכל מיני גדלים אשר ניתן להצמיד לכל כלי או חפץ במטבח.

מדובר על פתרון זמני כיוון שלרוב הן לא עמידות בשטיפה או בטמפרטורות קיצוניות.

סימון בלקה או כתם צבע

שיטה נפוצה במטבחים של צה"ל או בארגונים גדולים.
כל כלי מקבל "שפריץ" או "כתם" של צבע המתאים לייעוד שלו.

כלים בשרים צבע אדום

כלים חלבים צבע כחול או תכלת.

ארון לפסח - חשוב מאוד!

לא תמיד אפשר להתחשב בארון כזה. בטח לא אם המטבח קטן ומצומצם.
ארון ייעודי כזה גורם להקלה בנקיונות ובסדר לקראת החג.
בתוכו מומלץ לאחסן כלי אוכל, סירים ומחבתות, מפות, כלי הגשה ועוד.

יש עוד מקום?

תמיד אפשר לאחסן מוצרי מזון ללא חמץ כלל - חשוב לשים לב לתאריכי התפוגה!

איך לסמן אותו?

בדומה לארונות אחרים אפשר להשתמש בתוויות סיליקון לסימון ארון כזה.

בנוסף ישנם אנשים אשר "נועלים" את הדלתות כדי למנוע בלבול או עירבוב של הכלים.


נשמח לשמוע את דעתך

כל ההודעות מועברות לבדיקה לפני פרסומן.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.